trazilica
   
  
Obavijesti

OBAVIJESTI

Pristupnica za upis / obnovu članstva u Gradsku knjižnicu “Juraj Šižgorić” Šibenik

Program...
 

  Poštovani korisnici, budući da je Knjižnica dužna prikupljati podatke o članovima u svrhu statističke obrade, a u skladu sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakonom o pravu na pristup informacijama, članovi prilikom upisa u Knjižnicu ili obnove članstva moraju ispuniti Pristupnicu, koju će dobiti na pultu na Dječjem odjelu ili je mogu preuzeti s mrežne stranice Knjižnice.

 

Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Uloga knjižnica u promicanju zdravoga načina života“

Program...
 

  U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik u petak, 22. svibnja 2020. bit će održan, u organizaciji Knjižnice i Knjižničarskog društva Šibenik, Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Uloga knjižnica u promicanju zdravoga načina života“.

 

Repeticije i radionice u Knjižnici
 
Repeticije iz engleskog, talijanskog i hrvatskog jezika za učenike osnovne škole održavat će se utorkom i petkom u 19 sati u formi jedan-na-jedan.

Radionica engleskog jezika za umirovljenike Creating Community održavat će se petkom u 18 sati, počevši od 31. siječnja, a trajat će tri mjeseca.

Radionica engleskog jezika Little Butterflies za djecu predškolskog uzrasta (od pet do sedam godina) održavat će se utorkom u 18 sati, počevši od 28. siječnja, a trajat će tri mjeseca.

Sve radionice vodit će profesorica Iva Znaor.
 
Radionica waldorfske pedagogije za djecu od tri i pol do šest i pol godina održavat će se od 20. siječnja do 17. veljače ponedjeljkom od 16:30 do 18:00 na Dječjem odjelu Knjižnice a vodit će ih Milena Gojanović, waldorfski odgajatelj.
 
Za radionice se možete prijaviti na telefon 022/201-280 ili
osobno na Dječjem odjelu Knjižnice.
 

Pravo na pristup informacijama...

 
Zaštita osobnih podataka

BBC micro:bitovi u Knjižnici

Čitateljski klub za mlade!

Nove usluge Knjižnice

Virtualni muzej Fausta Vrančića

Arhiva obavijesti...


Novosti

NOVOSTI

Izložba veduta Šibenika uz obljetnicu Knjižnice
 
 
  Knjižnica je obilježila svoju 98. obljetnicu u ponedjeljak, 17. veljače 2020. predstavljanjem knjige Tu gdje Istok susreće Zapad : engleski putopisci 19. stoljeća o Šibeniku i okolici, koju je priredio dr. sc. Marinko Šišak, a Knjižnica objavila, zajedno s Ogrankom Matice hrvatske u Skradinu, u nizu Bašćina u prosincu prošle godine. Uz predgovor priređivača i kazalo osoba i mjesta, knjiga Knjiga sadrži poglavlja iz djela šestorice engleskih putopisaca koji su posjetili šibenski kraj i zabilježili svoje dojmove: Johna Gardnera Wilkinsona, Andrewa Archibalda Patona, Williama Fredericka Wingfielda, Johna Masona Nealea, R. H. R.-a i Thomasa Grahama Jacksona. Uz predstavljanje knjige, na prvom katu Knjižnice priređena je prigodna izložba putopisa i karata iz 19. st. iz fonda Knjižnice, koja posjeduje prva izdanja putopisa trojice od šestorice navedenih autora: Wilkinsonov Dalmatia and Montenegro : with a journey to Mostar in Herzegovina and remarks on the Slavonic nations, the history of Dalmatia and Ragusa, the Uscocs & c.&c. iz 1948, Patonov Highlands and islands of the Adriatic, including Dalmatia, Croatia, and the southern provinces of the Austrian empire iz 1949. i Jacksonov Dalmatia, the Quarnero and Istria : with Cettigne in Montenegro and the Island of Grado iz 1887. Na izložbi je predstavljena i litografija Panorama della Costa e delle Isole di Dalmazia : nei viaggi dei Piroscafi del Lloyd Austriaco Giuseppea Riegera iz 1851., grafički list dimenzija 17 x 1185 cm, presavijen poput harmonike 39 puta, na 17 x 25 cm, s prikazom istočne jadranske obale od rta Komparo kod Pule do Budve u Crnoj Gori.
 

Izložba skulptura Simfonijski orkestar?
 
  U galeriji Knjižnice otvorena je izložba skulptura Nevena Tudića. Tudić, dipl. politolog, koji živi i radi u Brodarici kod Šibenika, član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) Split, koja okuplja likovne umjetnike iz cijele Hrvatske. Samostalno je izlagao širom Hrvatske.
 

Izložba plakata "Bus znanja"
 
  Projekt Bus znanja započeo je u rujnu 2019. godine i trajat će cijelu školsku godinu 2019./2020., a rezultat je suradnje Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš, II. gimnazije Split i III. gimnazije Split.
 
  Plakate su osmislili učenici pod mentorstvom Olge Nerlović, Gabrijele Malenice i Zlate Bilandžije, Sande Ilić, Karmen Šesnić i Sanje Vitaljić, Mije Milun i Anastazije Pažanin.

  Učenici su sugrađanima pokazali aktualnost matematike izrađujući plakate koji u podlozi imaju matematičke teme koje povezuju sa svakodnevnim životnim situacijama.
 


Izložba pokladnih maski
 
  U prizemlju Knjižnice je otvorena izložba pokladnih maski koje su izradile članice Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku.
 
 
Pregled događjanja

DOGAĐANJA

U tijeku:

05.02.2020-
25.02.2020
Izložba pokladnih maski
Maske su izradile članice Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku
Otvorenje u 19:00

 
10.02.2020-
25.02.2020
Izložba plakata "Bus znanja"
Projekt je rezultat suradnje Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš,
II. gimnazije Split i III. gimnazije Split.
Plakate su osmislili učenici pod mentorstvom Olge Nerlović, Gabrijele Malenice i Zlate Bilandžije, Sande Ilić, Karmen Šesnić i Sanje Vitaljić, Mije Milun i Anastazije Pažanin
Izložba će biti otvorena od 10. do 25. veljače
Otvorenje u 17:00

 
12.02.2020-
29.02.2020
Izložba skulptura Nevena Tudića Simfonijski orkestar?
Izložba će biti otvorena od 12. do 29. veljače
Otvorenje u 19:00

 

Najave:

24.02.2020
ponedjeljak
Predavanje "Priča o svemiru i Higgsovom bozonu"
Predavač: prof. dr. sc. Ivica Puljak, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu
Organizator: Knjižnica, u suradnji s OŠ Meterize
Početak u 18:30

 
25.02.2020
utorak
Izložba Tvrđave šibensko-kninske županije
Autori izložbe su učenici Tehničke škole Šibenik i Srednje škole Lovre Montija Knin
Izložba će biti otvorena od 25.veljače do 5. ožujka
Otvorenje u 17:00

 
27.02.2020
četvrtak
Predavanje "Kako urediti nekretninu da se što bolje proda ili iznajmi"
Predavač: Jasminka Fišer Gavranović, agent za nekretnine
i home staging expert
Organizator: Alfa nekretnine
Početak u 19:00