Obavijesti

OBAVIJESTI

Likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu "Mačak Džingiskan i Miki Trasi"

saznaj više...
   

  Kulturno-umjetničko društvo "Koralj" Zlarin i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik raspisuju likovni i literarni natječaj za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu "Mačak Džingiskan i Miki Trasi" Vesne Parun.
     

BBC micro:bitovi u Knjižnici

 
  Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik jedna je od knjižnica uključenih u projekt „STEM revolucija se nastavlja: knjižnice“: u svoj je fond uvrstila 40 micro:bitova koje joj je u sklopu toga projekta donirao Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

  STEM je pokrata od Science Technology Engineering and Mathemathics (tj. znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), kojom se označuje skupina predmeta iz prirodnih znanosti. Micro:bit je mikroračunalo namijenjeno jednostavnom učenju programiranja i elektrotehnike i podizanju razine digitalne pismenosti uopće. To džepno računalo omogućava korisniku da vrlo brzo usvoji osnove programiranja i programskog razmišljanja.

  Kako su knjižnice mjesta znanja i učenja, odnosno ustanove koje u svoje fondove uključuju raznovrsnu građu i idu ukorak s promicanjem novih tehnologija, tako će se u našoj knjižnici od ukupnog broja doniranih micro:bitova na Audiovizualnom odjelu moći posuditi 25, a 15 će se koristiti za održavanje radionica u Knjižnici. Micro:bitovi su prije svega namijenjeni edukaciji djece, ali ih mogu koristiti i odrasli za usvajanje novih vještina. Micro:bit se može posuditi na rok od 20 dana.

 

Stručni skup Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti

Program...
 

  Dana 24. i 25. svibnja u Knjižnici će biti održan Stručni skup "Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti". Skup organiziraju Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Knjižničarsko društvo Šibenik a posvećen je Milivoju Zeniću (1953. - 2011.), koji je, kao ravnatelj Knjižnice, među ostalim, pokrenuo i izdavaštvo Knjižnice.

 

KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika

saznaj više...
   

  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisuje nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.
     

Čitateljski klub za mlade!
 
  Ako želite ocjenjivati a da pritom nitko ne ocjenjuje vas, čitati ono što želite, a ne ono što morate, iznijeti mišljenje i po potrebi ga promijeniti, pokazati kreativnost i družiti se s vršnjacima i pritom dobro se zabaviti, prijavite se u Čitateljski klub za mlade Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik.
 
  Čitateljski klubovi temelje se na skupini čitatelja koji čitaju istu knjigu, nakon čega slijedi zajednička rasprava. Razgovor o knjizi u Čitateljskom klubu nije formalan, kao na nastavi književnosti, već članovi imaju priliku iznijeti osobne doživljaje i mišljenje o pročitanom.
 
  Prednosti sudjelovanja u čitateljskom klubu:
 • čitanje najmanje jedne knjige mjesečno (koja nije lektira!)
 • vježbanje argumentirane rasprave
 • učenje kritičkog razmišljanja i vrednovanja književnih djela
 • učenje tolerancije i uvažavanja tuđih stavova
 • obogaćivanje rječnika
 • upoznavanje novih ljudi istih interesa …

  Čitateljski klub namijenjen je članovima Knjižnice uzrasta od trinaest do šesnaest godina.

  Prijaviti se možete osobno na Dječjem odjelu Knjižnice, na broj telefona
022/201-280 ili porukom na Facebook stranici Knjižnice.

 

Instrukcije
 
  Zainteresirani za instrukcije, kao i oni koji su zainteresirani za volontiranje, mogu se javiti na Dječji odjel Knjižnice

Matematika - petkom od 9:00 do 10:00, od 5. do 8. razreda

Engleski, njemački i talijanski - subotom, uz najavu

Biologija - utorkom u 16:00, uz najavu

Kemija - četvrtkom u 11:00, 7. razred, uz najavu
     - petkom u 11:00, 8. razred, uz najavu

 

Korištenje PlayStationa
 
 

Pravila za korištenje Playstation 4:

 • PS4 mogu koristiti samo članovi knjižnice stariji od 7 godina
 • korisnici od 7 od 18 godina za igranje trebaju dopuštenje roditelja
 • PS4 se može koristiti samo uz predočenje članske iskaznice
 • oštećenje opreme se plaća
 • PS4 može se koristiti najviše jedan sat dnevno
 • moguća je rezervacija termina za igranje.
 

Nove usluge Knjižnice

Rezervacija građe...
Obnova građe...
 
  Knjižnica nudi dvije nove on line usluge: rezervaciju građe i obnovu zaduženog primjerka (produženje roka posudbe) preko kataloga Knjižnice (www.knjiznica-sibenik.hr, izbornik katalog).

  Odjednom se mogu posuditi četiri (4) jedinice građe.

 

Posudba e-čitača

 

  Cijenjeni korisnici, predstavljamo vam novu uslugu, posudbu e-čitača!

  S obzirom da e-knjiga zauzima sve veće mjesto na tržištu, odlučili smo napraviti prve korake u predstavljanju toga – sada već, uvjetno rečeno, novoga – medija unutar knjižnice. Nažalost, tržište e-knjige u Hrvatskoj još je uvijek u povojima, tako da smo za početak ograničeni na naslove na stranim jezicima, i to isključivo na one u slobodnome pristupu. Nadamo se da će se takvo stanje polako mijenjati. Za sada, korisnici koji to još nisu bili u prilici mogu se upoznati s tehnologijom koja omogućuje ugodno i prirodno iskustvo konzumiranja digitalnoga sadržaja. Radi se o E Ink uređajima, tehnologiji elektroničkoga papira koju karakteriziraju visok stupanj vidljivosti i kontrasta, širok kut gledanja i niska potrošnja energije. Uređaje možete posuditi na dvadeset dana, s tim da se rok posudbe može jedanput produžiti. Građa koja se nalazi na čitaču pretraživa je u katalogu Knjižnice i može se preuzeti na računalo.
 

Virtualni muzej Fausta Vrančića

 
  Na mrežnim stranicama Knjižnice može se pogledati, pod ikonom padobranca, virtualni muzej Fausta Vrančića (1551.   –  1617.), što ga je Knjižnica dala izraditi u povodu 400. obljetnice smrti toga znamenita Šibenčanina, polihistora, leksikografa i izumitelja, autora prvog reprezentativnog rječnika hrvatskoga jezika i knjige izuma i projekata Machinae novae, u kojoj je prvi put otisnut crtež “letećeg čovjeka”, odnosno padobran(c)a (homo volans).

  Virtualni muzej je dostupan i na http://faust.knjiznica-sibenik.hr.

 

Arhiva obavijesti...


Novosti

NOVOSTI


Izložba Istraživači hrvatskog podzemlja
 
  U prizemlju Knjižnice otvorena je, u organizaciji Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog zaveza i Zagrebačkog speleološkog saveza, izložba pod nazivom Istraživači hrvatskog podzemlja, o hrvatskoj speleologiji i njenim istraživačima. Otkako je u djelu O Aristotelovim meteorima (1584.) Nikola Gučetić dao prvi znanstveni opis špilja u Hrvatskoj, niz je istraživača i prirodoslovaca istraživao hrvatsko podzemlje a na prijelazu 19. u 20. stoljeće osnovane su i prve speleološke organizacije. Izložba prikazuje njihov doprinos razvoju speleologije i srodnih disciplina, ističući pritom značenje istraživanja krškog podzemlja i speleoloških objekata kao ključnih komponenti georaznolikosti i bioraznolikosti Hrvatske.
 

Izložba fotografija Tonke Lokas Primijeti
 
 
  Na 1. katu Knjižnice otvorena je prva samostalna izložba fotografija Tonke Lokas pod nazivom Primijeti.
 

Izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja
 
  U galeriji Knjižnice otvorena je izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja, na kojoj su, na panoima velikog formata, prikazani, s popratnim tekstovima, motivi s novčanica petnaestak mediteranskih zemalja iz zbirke Joška Zaninovića, ravnatelja Gradskog muzeja Drniš, koji posjeduje kolekciju papirnatog novca mediteranskih država s prikazima arheoloških lokaliteta i drugih povijesnih tema. Organizator izložbe je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, u čijoj je nakladi 2016. objavljena istoimena knjiga, koje su autori Nenad Cambj, Miroslav Glavičić, Željko Miletić i Joško Zaninović. Za tu im je knjigu Hrvatsko arheološko društvo dodijelilo godišnju nagradu "Josip Brunšmid" za 2016. godinu.
 
Izložba karlovačke arhitekture 1957.—2017
 
  U prizemlju Knjižnice (na panoima) otvorena je Izložba karlovačke arhitekture 1957.—2017., u povodu 60. obljetnice Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac. Autor izložbe je Luka Krmpotić, mag. ing. arch., a organizator Društvo arhitekata Šibenik.
 


Pregled događjanja

DOGAĐANJA

U tijeku:

01.03.2018-
21.03.2018
Izložba fotografija Tonke Lokas Primijeti
Otvorenje u 19:00

 
05.03.2018-
21.03.2018
Izložba Istraživači hrvatskog podzemlja
Organizatori: Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog zaveza i Zagrebački speleološki savez
Otvorenje u 18:00

 

Najave:

20.03.2018
utorak
Izložba lutaka Lutke pričaju dječje snove Jagode Sablić, u povodu Svjetskog dana lutkarstva
Otvorenje u 11:00

 
20.03.2018
utorak
Predstavljanje knjige Fra Petar Knežević — Gospin pjesnik i glazbenik
Knjigu će, u sklopu međunarodne manifestacije Dani kršćanske kulture, predstaviti autori: dr. sc. Hana Breko Kustura, dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek i fra Mirko Marić, i akademik Josip Bratulić
Glazbeni program: Crkveni pjevači "Cor Christi" iz Šibenika
Početak u 18:30

 
21.03.2018
srijeda
Filmska večer
Projekcija igranog filma Ovo mora biti pravo mjesto (This must be the place), Paolo Sorrentino, 2011., 118 min, drama/komedija, Italija/Francuska/Irska
Početak u 20:00

 
22.03.2018
četvrtak
Predstavljanje knjige Zlatka Kramarića Nostalgija: kratka povijest zaborava
Nakladnik: Meandarmedia
Pozdravna riječ: Sašo Georgievski, predsjednik "Hrvatsko-makedonske tangente"
S dr. sc. Zlatkom Kramarićem, redovitim profesorom na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, razgovarat će novinar Nikola Urukalo
Organizator: Nevladina udruga "Hrvatsko-makedonska tangenta"
Početak u 18:30

 
22.03.2018
četvrtak
10. izložba pisanica Radost Uskrsa Vere Trojan
Otvorenje u 18:30

 
22.03.2018
četvrtak
Izložba fotografija Rajka Jurića, uz Svjetski dan voda
Cilj izložbe jest da se ukaže na važnost izvora pitke vode, očuvanje okoliša i sveobuhvatnog značenja prostora u kojem živimo i u kojem se nalazimo
Organizator: Udruga Rupska zvona Skradin, Rupe
Otvorenje u 19:00

 
23.03.2018
petak
Predavanje "Državne granice Republike Hrvatske, s osvrtom na granice na moru"
Predavač: akademik Davorin Rudolf, sveučilišni profesor međunarodnoga javnog prava u miru i doktor pravnih znanosti
Organizator:Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik
Početak u 18:00

 
24.03.2018
subota
Završnica projekta "RetaiLink"
Organizator: Grad Šibenik
Početak u 9:00

 
24.03.2018
subota
Tribina "Istanbulska konvencija"
Gost predavač: Maja Sporiš, prof. sociologije, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske
Cilj tribine je upoznavanje građana s Konvencijom Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja
Organizator: Udruga za razvoj slobodnog društva — Pozitiva
Početak u 11:30

 
28.03.2018
srijeda
Filmska večer
Projekcija igranog filma Samoća primarnih brojeva (Le Solitudine dei Numeri Primi), Saverio Constanzo, 2010., 118 min, drama, Italija/Njemačka/Francuska
Početak u 20:00

 
04.04.2018
srijeda
Predavanja iz palijativne medicine, na temu "Kako priopćiti tužnu vijest"
Organizator: Udruga za palijativnu skrb i hospicij Šibenik
Uvodna riječ: Blazenka Topčić, dr. med., predsjednica Udruge
Predavači: Linda Veronika, psiholog, i Ivo Blaće, dr. spec. kirurgije
Početak u 18:00

 
27.04.2018
petak
Radionica financijskog opismenjavanja
Teme: Kreditom do svog stana? Ulaganje i štednja: sigurna zarada ili rizik? Odgovorno vođenje kućnih financija
Voditelj: Toni Milun, predavač matematike i statistike na Visokom učilištu Algebra
Organizator: Šibenska udruga mladih (Š.U.M.)
Početak u 17:00

 
28.04.2018
subota
Radionica financijskog opismenjavanja
Teme: Kreditom do svog stana? Ulaganje i štednja: sigurna zarada ili rizik? Odgovorno vođenje kućnih financija
Voditelj: Toni Milun, predavač matematike i statistike na Visokom učilištu Algebra
Organizator: Šibenska udruga mladih (Š.U.M.)
Početak u 10:00