trazilica
 
Google

Pristupnica za upis / obnovu članstva u Gradsku knjižnicu "Juraj Šižgorić" Šibenik

Pristupnica...
 

  Poštovani korisnici, budući da je Knjižnica dužna prikupljati podatke o članovima u svrhu statističke obrade, a u skladu sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakonom o pravu na pristup informacijama, članovi prilikom upisa u Knjižnicu ili obnove članstva moraju ispuniti Pristupnicu, koju će dobiti na pultu na Dječjem odjelu ili je mogu preuzeti s mrežne stranice Knjižnice.

 

  Upis u Knjižnicu ili obnovu članstva možete platiti i on line. Potrebno je ispuniti Pristupnicu za upis koja se nalazi na mrežnim stranicama Knjižnice i poslati je zajedno s potvrdom o uplati odnosno uplatnicom na mail adresu:
upis@knjiznica-sibenik.hr.
  Ostavite i broj telefona ili mobitela kako bismo vas mogli kontaktirati.

 

Upute za plaćanje upisa online:
Primatelj: Grad Šibenik
Žiro račun: HR2324020061844400003
Model 64 – Poziv na broj: 7730-33675-65264-GGGG*
Opis plaćanja: Upis u Knjižnicu i OIB
*tekuća godina

Upute za plaćanje obnove članstva online:
Primatelj: Grad Šibenik
Žiro račun: HR2324020061844400003
Model 64 – Poziv na broj: 7730-33675-65264-GGGG*
Opis plaćanja: Obnova članstva u Knjižnicu i broj članske iskaznice
*tekuća godina

 

Pravo na pristup informacijama...

 

Zaštita osobnih podataka

BBC micro:bitovi u Knjižnici

Čitateljski klub za mlade!

Nove usluge Knjižnice

Virtualni muzej Fausta Vrančića


Obavijesti

OBAVIJESTI

Besplatna pravna pomoć

saznaj više...
   
  Obavještavamo korisnike da će u ponedjeljak, 16. svibnja 2022. od 11 do 15 sati studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu u sklopu Pravne klinike Pravnog fakulteta u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik građanima pružati besplatnu pravnu pomoć.
 

Besplatne usluge za izbjeglice iz Ukrajine
 
  Prema naputku Grada Šibenika u vezi s prihvatom osoba izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine koje su registrirane na području grada Šibenika, usluge Knjižnice, odnosno pristup njezinim sadržajima i programima, besplatne su za izbjeglice iz Ukrajine, s tim da moraju predočiti potvrdu o statusu izbjeglice ili drugi odgovarajući dokument koji im je izdalo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
 

Program obilježavanja stote obljetnice rođenja Vesne Parun

Saznaj više o natječaju...
   

  U suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Šibeniku, Kulturno-umjetničkim društvom "Koralj" Zlarin, Turističkom zajednicom Zlarin i Kulturnom udrugom Fotopoetika, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik priredila je niz programa kojima će, pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, obilježiti sto godina od rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun.
     

Arhiva obavijesti...


Novosti

NOVOSTI

Petsto godina od prvoga izdanja Marulićeve Judite
 
 
 
  Povodom obilježavanja petsto godina od prvoga izdanja Marulićeve Judite, Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, Ekonomska škola Šibenik i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik predstavila je eTwinning projekt "Marko Marulić: Judita – 500 godina prvotiska" kojim su se pridružile brojnim kulturno-obrazovno ustanovama u obilježavanju te obljetnice. Judita (Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena, kako ona ubi vojvodu Oloferna posridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili) najpoznatije Marulićevo djelo, prvi put tiskano u Veneciji 1521., prvi je umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku, zbog kojega se njegov autor naziva "ocem hrvatske književnosti". Judita je doživjela brojna izdanja, a prevedena je na mnoge svjetske jezike. To djelo našega humaniste svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima. Budući da u posveti upućenoj splitskom kanoniku don Dujmu Balistriliću Marulić navodi da je napisana 22. travnja 1501., Sabor je 1996. godine odlučio da se taj datum obilježava kao Dan hrvatske knjige, a lani je razdoblje od 22. travnja 2021 do 22. travnja 2022. proglasio Godinom Marka Marulića.
  eTwinning projekt – koji vode prof. Martina Jerković iz Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš i prof. Kristina Vukošić-Popov iz Ekonomske škole Šibenik, a u njegovo predstavljanje aktivno je uključena i Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik – okupio je još srednje škole iz Splita, Dubrovnika, Zadra i Belog Manastira. Kroz taj su projekt učenici učenici izradili, koristeći web 2.0 alat, raznovrsne promotivne materijale pokazavši na kreativan način svoje viđenje Marka Marulića u 21 stoljeću. Zajedničkim i individualnim radovima i razgovorima o Juditi učenici su proširili svoje znanje o tom spjevu, koji se sastoji od šest pjevanja, s dvostruko rimovanim dvanaestercima s prenesenom rimom.
  U Knjižnici su učenici Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš Anđela Matić, Maja Silov, Paula Goreta, Marijeta Ćevid, Marija Begonja i Jelena Pastuović i Ekonomske škole Šibenik Anđela Zorić, Ivana Škugor, Beti Antica i Marin Burazer čitali stihove iz Judite i predstavili svoje radove iz eTwinning projekta.
 

Izložba fotografija "Povratak prirodi"
 
 
  U prizemlju Knjižnice otvorena je tematska izložba "Povratak prirodi". Izložba je dio projekta Dinara back to LIFE, a održava se u sklopu Festivala znanosti 2022. čija je tema život.
  Projekt Dinara back to LIFE provodi se u partnerstvu LAG-a Cetinska krajina, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskih šuma i Udruge Biom, a predstavnik projekta održao je prigodno predavanje o doprinosu projekta upravo - povratku života na Dinaru.
 

Retrospektivna izložba radova Marije Miše
 
 
 
 
 
  Marija Miše (Šibenik, 2. 9. 1966. – Šibenik, 5. 1. 1990.)
Na prvom katu Knjižnice izložene su slike, crteži i grafike Marije Miše, šibenske umjetnice koja je u svom kratkom životu ostvarila golem likovni opus.
  Nakon dvogodišnje opće srednje škole u Šibeniku upisala se u Centar za odgoj i obrazovanje kadrova u umjetnosti i kulturi u Splitu. Tu je razvila svoj umjetnički potencijal, pa je završila kao najbolja u svojoj generaciji, uz pohvale i nagrade, te odlične ocjene iz svih stručnih predmeta i završnog ispita, stekavši zvanje stručnog radnika za grafički dizajn.
1987. godine upisala na Umjetničku akademiju u Splitu. Profesor crtanja Petar Jakelić smatrao je da je Marijin talent tolik da je on nema čemu naučiti, već da je na njoj da radi i da se sama razvija. Godine 1985. izložila je, kao najmlađa sudionica, dva crteža na skupnoj izložbi "Šibenik u likovnoj umjetnosti", održanoj povodom 40-godišnjice oslobođenja u Muzeju grada Šibenika.
 

Izložba slika "Arsen i mi"
 
 
 
 
  U galeriji Knjižnice otvorena je izložba slika članica Udruge likovnih amatera Tempera. Dvanaest članica Udruge likovno su izrazile svoj odnos s Arsenom Dedićem i njegovim pjesmama. "Bez velikih pretenzija, s naglaskom na amaterizmu, slikaju ove gospođe s radošću, oslikavajući njome svoje dane, svoja proljeća, ljeta, jeseni i zime, svoje domove i domove svojih prijatelja" (Zdenka Bilušić)
 

Pregled događjanja

DOGAĐANJA

U tijeku:

28.04.2022-
18.05.2022
Izložba slika "Arsen i mi"
Izložba slika članica Udruge likovnih amatera Tempera
Organizator: Udruga likovnih amatera Tempera
Otvorenje u 18:30

 
03.05.2022-
24.05.2022
Izložba radova Marije Miše
Na izložbi će biti izložene slike, crteži i grafike Marije Miše, šibenske umjetnice koja je u svom kratkom životu ostvarila golem likovni opus.
Organizator: Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik
Otvorenje u 11:00

 

Najave:

17.05.2022
utorak
Predavanje "Klimatske promjene"
Predavanje će održati dr. sc. Dražen Šimleša, s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, tajnik udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), dopredsjednik Mreže ekosela Balkana (MEB). Predavanje je dio projekta "Zelene teme u knjižnici", koji provodi Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik, a financira Ministarstvo kulture i medija. Na njemu će biti riječi o vezi između društvenog sustava i devastacije okoliša i o tomu kako pojedinci promjenom vlastita ponašanja i uključivanjem u kolektivne akcije na lokalnom nivou mogu pridonijeti održivijem i pravednijem društvu.
Organizator: Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik
Početak: 18:30

 
18.05.2022
srijeda
Predavanje u sklopu projekta PEPSEA
Predavanje je dio kampanje za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i opasnosti od iznenadnog onečišćenja na moru, koju u okviru EU projekta PEPSEA (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution) (Interreg Italija – Hrvatska) provodi, među ostalim sudionicima, Šibensko-kninska županija u suradnji s ATRAC-om iz Rijeke. Na predavanju će sudjelovati, uz ostale sudionike u projektu, predstavnici Grada Šibenika i učenici Prometno-tehničke škole Šibenik.
Početak u 11:00

 
18.05.2022
srijeda
Predavanje "Kriza kao izazov za osobni rast"
Predavanje o prevladavanju straha, brige i stresa održat će prim. dr. sc. Nevenka Blažić-Čop, dr. med., spec. neuropsihijatar. Dr. Blažić-Čop tom će prigodom predstaviti knjigu Nada u budućnost. Predavanje organizira Udruga Bolji život Split.
Početak u 18:30

 
19.05.2022
četvrtak
Predstavljanje projekta "Recepture od dalmatinskog bilja"
Uoči Dana biološke raznolikosti (22. svibnja), a povodom 180 godina od izlaska knjige Flora dalmatica Roberta Visianija, održat će se prigodna izložba i dodjela nagrada Organizatori: Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku i Knjižnica
Početak u 11:00

 
19.05.2022
četvrtak
Predavanje "Zanemareni resurs u podizanju imuniteta"
Predavanje će održati prim. dr. sc. Nevenka Blažić-Čop, dr. med., spec. neuropsihijatar, a organizira ga Udruga Bolji život Split.
Početak u 18:30

 
26.05.2022
četvrtak
Predavanje Dalibora Petrinića o prehrani i predstavljanje njegovih knjiga o toj temi
Uz predavanje o prehrani, autor će predstaviti svoje četiri knjige: Prehrana za koju smo stvoreni : svjesnom prehranom do zdravlja i dugovječnosti, Postom do zdravlja i dugovječnosti : izbjegnite debljanje, usporite starenje i preuzmite kontrolu nad vlastitim zdravljem,i Prehrana za zdravo odrastanje : kako se Žderica naučio zdravo hraniti i Zdravo mršavljenje – sve što trebate znati.
Predavanje i promocija dio su projekta "Živjeti zdravo", koji provodi Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".
Početak u 18:30

 
26.05.2022
četvrtak
Izložba putopisnih fotografija Mladena Lucića "Kifaru"
Organizator: Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik
Otvorenje u 19:00

 
27.05.2022
petak
Predstavljanje knjige Marija Brajičića Ja i moja sjena
Knjigu, objavljenu u nakladi splitske izdavačke kuće Redak, predstavit će urednik, Nikola Vugdelija, Iva Pejković, članica zadarske udruge ZaPis, i autor
Organizator: Gradska knnjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik
Početak u 19:00

 
31.05.2022
utorak
Savjetovanje "Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme"
Savjetovanje u sklopu projekta "Zdravo i fino" organiziraju, u suradnji s u suradnji s Društvom "Naša djeca" Šibenik, Šibensko-kninskom županijom i Gradom Šibenikom, Društvo "Naša djeca" Zabok i Savez društava "Naša djeca" Hrvatske. Savjetovanje kroz projekt "Zdravo i fino" financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a prijatelj Savjetovanja je Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.
Svrha Savjetovanja je ukazati i upozoriti na problem debljine u djece te mobilizirati stručnu i širu javnost kako bi se taj prioritetni javnozdravstveni problem počeo sustavno rješavati. Na Savjetovanju će eminentni stručnjaci prezentirati spoznaje o činiocima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Također, prikazat će se opći rizici debljine po zdravlje kao i primjeri dobre prakse u području prevencije debljine u djece, usvajanju zdrave prehrane i zdravih stilova života.
Savjetovanje je namijenjeno ravnateljima, stručnim suradnicima, učiteljima i nastavnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, pedijatrima, medicinskim i patronažnim sestrama, odjelima društvenih djelatnosti u gradovima,općinama i županijama, roditeljima i nevladinim udrugama, odnosno javnosti općenito.
Okvirni program Savjetovanja:
Trudnoća i rano djetinjstvo: čimbenici rizika debljine: prof. dr. sc. Aida Salihagić-Kadić, Medicinski fakultet u Zagrebu, Savez društava "Naša djeca" Hrvatske
Učestalost povećane tjelesne mase i debljine djece u dobi između 2 i 8 godina: prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, LittleDot projekt potpore ranom roditeljstvu
Učestalost debljine djece školske dobi – prikaz rezultata najnovije CroCOSI studije – opći rizici debljine po zdravlje: Helena Križan, mag. paed. soc. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za promicanje zdravlja
Pravilna prehrana djece u prevenciji pretilosti: dr. sc. Eva Pavić, univ.spec.dipl.ing.preh.teh., Klinički bolnički centar Zagreb, Služba za prehranu i dijetetiku
Sretno dijete koje jede sve: Željka Klemenčić, gastro novinarka, urednica portala Mrvica
Zdravo i fino – projekt DND-a Zabok, primjer dobre prakse: Jasenka Borovčak, voditeljica Projekta; Snježana Krpes, voditeljica radionica kuhanja i autorica kuharica
Pravilna prehrana djece predškolske dobi: Lidija Bujas, voditeljica odjela zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije
Savjetovanje traje od 11:00 do 15:00

 
31.05.2022
utorak
Predstavljanje knjige Zvonka Madunića Na putu u Emaus upoznao sam nju: svoju Domovinu
Knjiga, koju su 2022. u ediciji Mala knjižnica Kane objavili Kršćanska sadašnjost i MADIT, sadrži Madunićeve putopise objavljivane u katoličkom časopisu Kana od 2004. do 2018. Predstavit će je novinar Stanko Ferić, don Stipe Perkov i autor.
Početak u 19:00

 
01.06.2022
srijeda
Radionica "Kako stvoriti lokalno održivi razvoj u Šibeniku"
Radionicu će održati dr. sc. Dražen Šimleša, s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, tajnik udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), dopredsjednik Mreže ekosela Balkana (MEB). Radionica je dio projekta "Zelene teme u knjižnici", koji provodi Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik, a financira Ministarstvo kulture i medija. Na njemu će biti riječi o tomu kako promjenom vlastita ponašanja i uključivanjem u kolektivne akcije na lokalnom nivou možemo pridonijeti održivijem razvoju lokalne zajednice.
Organizator: Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik
Početak: 18:30

 
07.06.2022
utorak
Javno predstavljanje studije "Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu 'Dalekovod DV 2x110 kV Primošten – Podi/Ražine 1'"
Organizator: Šibensko-kninska županija
Početak u 12:00