trazilica
   
  
Obavijesti

OBAVIJESTI

Poštovani korisnici,

  Knjižnica u radu primjenjuje preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 od 18. svibnja 2020. kojom se stavljaju izvan snage prethodne odluke koja su navodila razna ograničenja, i opće Smjernice za rad s građom i korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (2020-04-24) za postupanje s građom.

  Knjižnica je otvorena radnim danom od 8 do 13 i od 14 do 20, a subotom od 9 do 13 sati.

  Osim posudbe (razduživanja i zaduživanja) građe, od 25. svibnja bit će otvorena Studijska čitaonica (na drugome katu).

  Moći će se koristiti i dio – zbog poštivanja razmaka – računala na Narodnom odjelu (na prvome katu).

  Na Audiovizualnom odjelu moći će se koristiti konzole za PlayStation4.

  Čitaonica dnevnog tiska i računalna radionica do daljnjega su zatvorene.

  Rok posudbe građe (knjiga, CD-a i DVD-a) ne može se produžiti jer sva građa nakon razduženja mora ići u karantenu na tri dana, nakon čega se može ponovno posuditi.

  Uvedena je i usluga brzoga povrata građe, tzv. drive-in povrat: građu možete vratiti i tako što ćete je ostaviti na označenom mjestu na ulazu u Knjižnicu.

  Građu možete rezervirati i elektroničkom poštom, na knjiznicasibenik@gmail.com.
Ta će vas građa dočekati kad dođete u Knjižnicu.

  Za korisnike i dalje vrijede mjere zaštite od koronavirusa, što znači da na ulazu u Knjižnicu moraju dezinficirati ruke i da moraju držati međusobni razmak od najmanje dva metra.

  Obavijesti o radu Knjižnice možete dobiti i na Facebook, Instagram i YouTube.Pristupnica za upis / obnovu članstva u Gradsku knjižnicu “Juraj Šižgorić” Šibenik

Program...
 

  Poštovani korisnici, budući da je Knjižnica dužna prikupljati podatke o članovima u svrhu statističke obrade, a u skladu sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakonom o pravu na pristup informacijama, članovi prilikom upisa u Knjižnicu ili obnove članstva moraju ispuniti Pristupnicu, koju će dobiti na pultu na Dječjem odjelu ili je mogu preuzeti s mrežne stranice Knjižnice.

 

IFLA-ina nagrada za projekt Zelena knjižnica
 
  Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik dijeli, s četirima knjižnicama, drugo mjesto na natjecanju za IFLA-inu nagradu Zelena knjižnica za 2020. godinu. Nagradu je IFLA (International Federation of Library Associations = Međunarodni savez knjižničarskih društava) ustanovila 2016. a dodjeljuje je njezina posebna interesna grupa ENSULIB (Environment, Sustainability and Libraries = Okoliš, održivost i knjižnice).

  Prvo mjesto osvojila je Sveučilišna knjižnica u Rangsitu (Rangsit University Library), Tajland. U skupini sa šibenskom knjižnicom još su Narodna knjižnica Hangzou (Hangzhou Public Library), Kina, Ezüsthegy knjižnica (Ezüsthegy Library) iz Budimpešte, Madžarska, Učilište Lambaye (Lambaye Learning Center), Senegal, i Nacionalni centar za informacije o okolišu (National Environmental Information Centre) iz Battaramulle, Šri Lanka.

  U obrazloženju odluke IFLA-e da dodijeli nagradu šibenskoj knjižnici za projekt Zelena knjižnica stoji: „Riječ je o narodnoj knjižnici čiji angažman u zajednici ide dalje od energetske učinkovitosti i izgradnje zbirki, prema programima koji promiču mentalno i tjelesno zdravlje. Edukativni programi fokusirani na zdrav način života uključuju likovne radionice na temu okoliša i održiva razvoja, natječaje na ekološke teme i filmske projekcije“.
 
 
  Projekt je za IFLA-inu nagradu pripremilo troje djelatnika Knjižnice: Melinda Grubišić Reiter, voditeljica matične službe, koja, uz Zelenu knjižnicu, vodi i projekt Živjeti zdravo, Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu, i Robert Jurić, IT tehničar, koji je dizajnirao PowerPoint prezentaciju.
 

Pravo na pristup informacijama...

 

Zaštita osobnih podataka

BBC micro:bitovi u Knjižnici

Čitateljski klub za mlade!

Nove usluge Knjižnice

Virtualni muzej Fausta Vrančića

Arhiva obavijesti...


Novosti

NOVOSTI

Izložba slika članica Tempere
 
  U galeriji Knjižnice izložene su, pod nazivom „Teća i ...“, slike trinaest članica Udruge likovnih amatera Tempera. „Od 2010., kad su se kao članice radionice galerije Lana Art prvi put javnosti predstavile upravo u galeriji Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić“ Šibenik (...) bez velikih pretenzija, s naglaskom na amaterizmu, slikaju ove gospođe s radošću, oslikavajući njome svoje dane, svoja proljeća, ljeta, jeseni i zime, svoje domove i domove svojih prijatelja“ (Zdenka Bilušić). Izložba će biti otvorena do konca svibnja.
 
 
Pregled događjanja

DOGAĐANJA

 (Nema najava)