Obavijesti

OBAVIJESTI

Petak i subota – dani bez zakasnine, uz Dan Knjižnice
 

  U petak i subotu, 16. i 17. veljače, Knjižnica, koja obilježava svoju 96. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu. Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju.

 

Stručni skup Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti

Program...
 

  Dana 24. i 25. svibnja u Knjižnici će biti održan Stručni skup "Nakladništvo u baštinskim ustanovama kao prilog njegovanju zavičajnosti". Skup organiziraju Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i Knjižničarsko društvo Šibenik a posvećen je Milivoju Zeniću (1953. - 2011.), koji je, kao ravnatelj Knjižnice, među ostalim, pokrenuo i izdavaštvo Knjižnice.

 

KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika

saznaj više...
   

  Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik i ove godine raspisuje nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada.
     

Čitateljski klub za mlade!
 
  Ako želite ocjenjivati a da pritom nitko ne ocjenjuje vas, čitati ono što želite, a ne ono što morate, iznijeti mišljenje i po potrebi ga promijeniti, pokazati kreativnost i družiti se s vršnjacima i pritom dobro se zabaviti, prijavite se u Čitateljski klub za mlade Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik.
 
  Čitateljski klubovi temelje se na skupini čitatelja koji čitaju istu knjigu, nakon čega slijedi zajednička rasprava. Razgovor o knjizi u Čitateljskom klubu nije formalan, kao na nastavi književnosti, već članovi imaju priliku iznijeti osobne doživljaje i mišljenje o pročitanom.
 
  Prednosti sudjelovanja u čitateljskom klubu:
 • čitanje najmanje jedne knjige mjesečno (koja nije lektira!)
 • vježbanje argumentirane rasprave
 • učenje kritičkog razmišljanja i vrednovanja književnih djela
 • učenje tolerancije i uvažavanja tuđih stavova
 • obogaćivanje rječnika
 • upoznavanje novih ljudi istih interesa …

  Čitateljski klub namijenjen je članovima Knjižnice uzrasta od trinaest do šesnaest godina.

  Prijaviti se možete osobno na Dječjem odjelu Knjižnice, na broj telefona
022/201-280 ili porukom na Facebook stranici Knjižnice.

 

Instrukcije
 
  Zainteresirani za instrukcije, kao i oni koji su zainteresirani za volontiranje, mogu se javiti na Dječji odjel Knjižnice

Engleski, njemački i talijanski - subotom, uz najavu


Biologija - utorkom u 16:00, uz najavu

 

Korištenje PlayStationa
 
 

Pravila za korištenje Playstation 4:

 • PS4 mogu koristiti samo članovi knjižnice stariji od 7 godina
 • korisnici od 7 od 18 godina za igranje trebaju dopuštenje roditelja
 • PS4 se može koristiti samo uz predočenje članske iskaznice
 • oštećenje opreme se plaća
 • PS4 može se koristiti najviše jedan sat dnevno
 • moguća je rezervacija termina za igranje.
 

Nove usluge Knjižnice

Rezervacija građe...
Obnova građe...
 
  Knjižnica nudi dvije nove on line usluge: rezervaciju građe i obnovu zaduženog primjerka (produženje roka posudbe) preko kataloga Knjižnice (www.knjiznica-sibenik.hr, izbornik katalog).

  Odjednom se mogu posuditi četiri (4) jedinice građe.

 

Posudba e-čitača

 

  Cijenjeni korisnici, predstavljamo vam novu uslugu, posudbu e-čitača!

  S obzirom da e-knjiga zauzima sve veće mjesto na tržištu, odlučili smo napraviti prve korake u predstavljanju toga – sada već, uvjetno rečeno, novoga – medija unutar knjižnice. Nažalost, tržište e-knjige u Hrvatskoj još je uvijek u povojima, tako da smo za početak ograničeni na naslove na stranim jezicima, i to isključivo na one u slobodnome pristupu. Nadamo se da će se takvo stanje polako mijenjati. Za sada, korisnici koji to još nisu bili u prilici mogu se upoznati s tehnologijom koja omogućuje ugodno i prirodno iskustvo konzumiranja digitalnoga sadržaja. Radi se o E Ink uređajima, tehnologiji elektroničkoga papira koju karakteriziraju visok stupanj vidljivosti i kontrasta, širok kut gledanja i niska potrošnja energije. Uređaje možete posuditi na dvadeset dana, s tim da se rok posudbe može jedanput produžiti. Građa koja se nalazi na čitaču pretraživa je u katalogu Knjižnice i može se preuzeti na računalo.
 

Virtualni muzej Fausta Vrančića

 
  Na mrežnim stranicama Knjižnice može se pogledati, pod ikonom padobranca, virtualni muzej Fausta Vrančića (1551.   –  1617.), što ga je Knjižnica dala izraditi u povodu 400. obljetnice smrti toga znamenita Šibenčanina, polihistora, leksikografa i izumitelja, autora prvog reprezentativnog rječnika hrvatskoga jezika i knjige izuma i projekata Machinae novae, u kojoj je prvi put otisnut crtež “letećeg čovjeka”, odnosno padobran(c)a (homo volans).

  Virtualni muzej je dostupan i na http://faust.knjiznica-sibenik.hr.

 

Arhiva obavijesti...


Novosti

NOVOSTI

Izložba keramičkih radova učenika Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu

 
   
  U prizemlju Knjižnice izloženi su keramički radovi učenika Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu.
  "Mali keramičari", kao izvannastavna aktivnost u okviru Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu, djeluju od 2001., kada je međunarodna organizacija Catholic Relief Services  (CRS) pomogla u opremanju radionice. Od tada kontinuirano rade – kroz radionicu je prošlo više od dvjesto učenika.
  Aktivnosti se provode jednom tjedno po dva školska sata. Zbog velikog zanimanja, polaznici radionice podijeljeni su u dvije grupe, koje vode učiteljice Zdravka Mihaljević, Daliborka Jurić–Bare i Biljana Macura. U radionici se djeca poučavaju vještinama oblikovanja gline. Svake školske godine, u povodu Dana škole, "Mali keramičari" organiziraju izložbu, često surađuju s lokalnom zajednicom, a uz potporu Gospodarske komore za područje posebne državne skrbi izlagali su svoje radove na sajmovima poduzetništva.  S Udrugom invalida "Sv. Bartolomej" proveli su radionice u kojima su sudjelovali i štićenici Udruge. Organizirali su i prodajnu izložbu čiji je prihod bio namijenjen Ligi protiv raka Knin.
 
  Ugostili su i dvoje akademskih umjetnika – akademsku slikaricu i keramičarku Ljerku Njerš i keramičara Borisa Rocu – s kojima su organizirali radionice na kojima su djecu upoznali s drevnom tehnikom pečenja glinenih posuda, raku, a predmeti s tih radionica krase prostor Škole. Učiteljice i učenici tri su godine uzastopno sudjelovali u Školi stvaralaštava za darovite učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske "Novigradsko proljeće".
  Cilj ove izvannastavne aktivnosti je poticanje i razvijanje dječjeg stvaralaštva i kreativnosti.
 

Izložba Hrvatsko podzemlje
 
 
  U organizaciji Udruge Hyla, na prvom katu Knjižnice otvorena je izložba pod nazivom Hrvatsko podzemlje.
  Udruga postoji već dvadeset godina. Bavi se istraživanjem i zaštitom bioraznolikosti i georaznolikosti u svijetu jama i špilja. U sklopu svojih projekata, članovi Hyle surađuju sa speleolozima i bilježe ljepote hrvatskog podzemlja a najviše su posvećeni čovječjoj ribici.
 

Izložba fotografija i predmeta iz arhive, u povodu 210 godina šibenske bolnice
 
 
  U galeriji Knjižnice izložene su fotografije i predmeti iz arhive Opće bolnice Šibenik i arhive Danči Mihovilčević, liječnice, predsjednice Županijske lige protiv raka i predsjednice šibenske podružnice Liječničkog zbora.
  Kroz povijest, liječnička se profesija u Šibeniku spominje početkom 15. stoljeća. Kada je 1412. Šibenik pao pod mletačku vlast, općina je uzela u službu tri zdravstvena službenika, odnosno liječnika – fizika, kirurga i ljekarnika. Ime i lik prvog kirurga u Šibeniku zabilježeni su na crkvici sv. Barbare: u dubini gotičkog prozora nalazi se reljef Bogorodice s Djetetom, ispod kojeg je prikazan klečeći čovjek odjeven u haljetak s plaštem preko ramena. Natpis kao da izlazi iz usta kamenog lika: "Ja, Marko, liječnik iz Šibenika, dao sam godine 1419. načiniti ovo djelo na uspomenu i za odrješenje svojih grijeha." Uz njega se nalazi i znak križa u dvama krugovima, što je amblem mletačke bratovštine kirurga.
  Šibenska bolnica utemeljena je 1883. kao bolnica paviljonskog tipa, prva takva u Dalmaciji, tada među najmodernijim u Hrvatskoj.
  Danas Bolnica ima 870 zaposlenika, 257 kreveta u akutnom dijelu i 70 dnevnih stolaca. Godišnje skrbi o oko 11000 pacijenata na bolničkom liječenju i oko 350 000 posjeta u specijalističko-konzilijarnom dijelu.
 


Pregled događjanja

DOGAĐANJA

U tijeku:

01.02.2018-
22.02.2018
Izložba u povodu 210 godina šibenske bolnice
Na izložbi će biti izložene fotografije i predmeti iz arhive Opće bolnice Šibenik i arhive Danči Mihovilčević, liječnice, predsjednice Llige protiv raka Šibensko-kninske županije i predsjednice šibenske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora
Autorica izložbe: Danči Mihovilčević
Organizator: Opća bolnica Šibenik
Otvorenje u 18:00

 
12.02.2018-
28.02.2018
Izložba i predavanje Hrvatsko podzemlje
Predavači: Petra Kovač Konrad i Matea Talaja
Organizator: Udruga Hyla iz Zagreba
Otvorenje u 17:00

 
13.02.2018-
26.02.2018
Izložba keramičkih radova učenika Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin
Otvorenje u 18:00

 

Najave:

16.02.2018
petak
Predstavljanje knjige Arsenizmi : Arsen Dedić o sebi i drugima i drugi o njemu
Tekstove je sakupio i priredio Darko Gulin, a objavila ih je Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik u prosincu 2017.
Knjigu će, u povodu dana Knjižnice, uz priređivača, Darka Gulina, predstaviti novinari Zlatko Gall i Ivo Mikuličin
U glazbenom dijelu nastupit će Klapa Sebenico i Šibenska narodna glazba
Početak u 18:30

 
21.02.2018
srijeda
Filmska večer
Projekcija filma Trst, Jugoslavija (Trieste, Yugoslavia), Alessio Bozzer, 2017., 62 min, dokumentarni, Italija/Hrvatska/Bosna i Hercegovina
Početak u 20:00

 
22.02.2018
četvrtak
Predstavljanje knjige Živjeti s kroničnom bolešću Ivana Urlića i Andree Russo
Nakladnik: Udruga Zdravi grad
Knjigu će predstaviti autori, prof. dr. sc. Ivan Urlić, neuropsihijatar, psihoanalitički psihoterapeut i grupni analitičar, i doc. dr. sc. Andrea Russo, psihologinja i pedagoginja
Organizatori: Liga protiv raka Šibensko-kninske županije i Hrvatski liječnički zbor — Podružnica Šibenik
Početak u 18:00

 
22.02.2018
četvrtak
Izložba fotografija članova Foto kluba Šibenik Karting, Cina Racing Kart
Otvorenje u 19:00

 
23.02.2018
petak
Predstavljanje knjige Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja
Nakladnik: Javna ustanova "Nacionalni park Krka"
Pozdravna riječ: mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj JU "NP Krka"
Predstavljači: akademik Nenad Cambj, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić i izv. prof. dr. sc. Željko Miletić, Sveučilište u Zadru, i Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, autori tekstova
Početak u 12:00

 
23.02.2018
petak
Izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja
Otvorenje u 13:00

 
26.02.2018
ponedjeljak
Izložba radova sa 17. LIK-a — Natjecanja-izložbe učenika županijskih osnovnih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna
Tema ovogodišnjeg natjecanja su mitovi i legende
Organizator: Županijsko stručno vijeće učitelja likovne kulture
Otvorenje u 12:00

 
28.02.2018
srijeda
Predstavljanje knjige Žetva u polju otrova Ante Guge
Roman će predstaviti novinar i publicist Zvonimir Despot, u ime nakladnika, glumac Jakov Bilić i autor
Nakladnik: Despot Infinitus
Početak u 18:30

 
28.02.2018
srijeda
Filmska večer
Projekcija igranog filma Predstava svih predstava (The Show of Shows), Benedikt Erlingsson, 2015., 73 min, dokumentarni, Island/Velika Britanija
Početak u 20:00

 
01.03.2018
četvrtak
Radionica o kućnoj izradi sapuna, ljekovitih melema i eteričnih ulja za osobnu ljepotu i zdravlje
Polaznici radionice naučit će kako jednostavno kod kuće izraditi prirodne sapune, ljekovite meleme i eterična ulja
Predavačica: Ana Bebić
Organizator: Zelena knjižnica
Početak u 18:00

 
05.03.2018
ponedjeljak
Promocija knjige 300.000 kilometara motoavanture Željana Rakele
Knjigu će predstaviti autor
Počatak u 18:30